Espresso

Een espresso is een koffie die op een speciale manier bereid is. Espresso wordt gemaakt van extreem fijn gemalen koffiebonen. Hierdoor is het cafeïnegehalte in espresso dan ook een stuk hoger dan bij gewone koffie. Een goede espresso wordt onder een hoge druk bereid, wat een bruinkleurig crèmelaagje ten gevolge heeft. Dit laagje is behoorlijk sterk en kan zelfs een lepeltje enkele seconden dragen. Doordat espresso zo sterk is wordt het vaak geserveerd in een klein kopje. Een grote mok espresso zorgt namelijk voor een flinke overdosis aan cafeïne.

 

Speciale soorten espresso

Naast gewone espresso zijn er ook andere soorten van deze koffie. Deze zijn afgeleid van de gewone espresso, maar hebben een iets andere bereidingswijze. Een van de bekendste hiervan is wel de dubbele espresso. Dit zijn eigenlijk gewoon twee espresso’s in één kopje. Sommige mensen hebben wel behoefte aan veel cafeïne, maar niet aan een grotere hoeveelheid koffie. Voor hen is er de espresso ristretto. Hierbij wordt een zelfde hoeveelheid koffie gebruikt, maar minder water. Daarnaast zijn er nog vele andere soorten espresso mogelijk, zoals bijvoorbeeld de espresso lungo, espresso coretto (met alcohol of likeur) of een espresso macchiato.
Espresso zelf maken

Een espresso is relatief eenvoudig zelf te maken, mits u de juiste apparatuur hiervoor heeft. Het belangrijkste is dat u de koffie extra fijn kunt malen, hiervoor heeft u een stamper nodig. Dankzij de stamper kunt u de gemalen koffie zeer fijn in het espressoapparaat plaatsen. Daarna is het een kwestie van water in het reservoir doen en op de knop drukken. Een espressoapparaat zet koffie onder een hogere druk dan een normaal filterkoffieapparaat, wat inhoudt dat een standaard koffiemachine hier niet geschikt voor is. Als u zelf een espresso wilt maken zult u dus een espressoapparaat moeten aanschaffen. Deze apparaten zijn in aanschaf vaak niet eens heel veel duurder dan een gewoon koffiezetapparaat.

 

Espresso uit een koffiemachine

Sommige koffiemachines bieden de mogelijkheid om naast gewone koffie ook espresso te maken. Deze machines moeten meestal voorzien worden van meerdere soorten koffie, of ze malen zelf hun koffiebonen. In beide gevallen kunt u met enkel een druk op de knop zeer eenvoudig een espresso maken.