Espressomachine

Een espressomachine is een machine waarmee u espresso kunt zetten. Espresso is een speciale koffievariant, die gemaakt wordt van zeer fijn gemalen koffie. Door water onder hoge druk door de fijngemalen koffie heen te laten lopen ontstaat een kopje heerlijk crèmige espresso.
Met of zonder piston

Een echte espresso zet u natuurlijk met een piston. Dit is een hendel die aan de espressomachine bevestigd is. U doet de fijngemalen koffie in de filter en draait de piston goed aan. Hierdoor wordt de koffie goed aangedrukt totdat het bijna een vast blok koffie is. Vervolgens wordt water hier onder hoge druk doorheen gespoeld. Het resultaat is een heerlijke ambachtelijke espresso. Er zijn echter ook espressomachines te verkrijgen die zonder piston werken. Hierbij doet u de koffie in het apparaat en is een druk op de knop genoeg om een heerlijk kopje espresso te bereiden.

 

Dubbele espresso

Heeft u behoefte aan wat meer koffie dan slechts een klein kopje espresso? Dan is het zeer eenvoudig om een dubbele espresso te maken. U doet gewoon exact dezelfde handelingen twee keer met hetzelfde kopje.
Nadeel van een espressoapparaat

Helaas heeft elk apparaat wel zijn nadelen, zo ook een espressomachine. Deze kunnen namelijk geen gewone koffie zetten. Als u bijvoorbeeld een feestje geeft hebben gasten vaak behoefte aan koffie die net wat minder sterk is dan espresso. Espresso bevat namelijk behoorlijk veel cafeïne, omdat deze zo geconcentreerd is. Voor mensen die weinig koffie drinken is een espressoapparaat echter een ideale oplossing, zeker als de smaak van koffie zeer gewaardeerd wordt.