Koffie

Koffie is een zeer populaire drank die warm genuttigd wordt. Koffie is een natuurlijk product dat afkomstig is van de bonen van een koffieplant. Koffieplanten groeien in verschillende landen, waardoor de smaak van koffie sterk afhankelijk is van de plaats waar de bonen gekweekt worden. Landen waar koffie voornamelijk vandaan komt zijn over het algemeen gelegen in Zuid Amerika en in Afrika. Er zijn twee veelvoorkomende koffiesoorten, die vaak met elkaar gemengd worden. Dit zijn de Arabica en de Robusta koffiebonen. Arabica koffie groeit met name in Brazilië en Colombia. Robusta koffie daarentegen groeit weer in verschillende landen in Afrika. Aangezien Robusta koffie goedkoper is te telen dan Arabica koffie zijn de productiegebieden van deze koffiesoort ook uitgebreid naar Azië en Zuid Amerika.
Koffiebonen branden

Om goede koffie te maken moeten de koffiebonen die van de koffieplant afkomen eerst gebrand worden. Hierdoor blijft de smaak van de bonen goed behouden. Vervolgens worden de bonen gemalen. Om de versheid optimaal te behouden zijn er ook koffiemachines die met gebrande bonen werken en deze pas malen op het moment dat de koffie gezet wordt. Door de bonen pas op het laatste moment te malen blijft de smaak van de bonen het beste bewaard. Dergelijke koffiemachines zijn echter wel een stuk prijziger, en voor thuisgebruik ook niet echt handig, aangezien bonen veel meer ruimte innemen. Daarnaast zijn deze ook een stuk duurder in aanschaf dan gemalen koffie. De meeste huishoudens maken dan ook gebruik van filterkoffie.

 

De maatschappelijke functie van koffie

Koffie wordt in West-Europa zeer veel gedronken. Dit is niet alleen omdat het lekker is, maar het heeft ook een maatschappelijke functie. Bij een afspraak (of dit nu zakelijk of privé is) is de meest genuttigde drank namelijk koffie. Veel gesprekken vinden plaats onder het genot van een kopje koffie. Koffie is ook een drank die veel genuttigd wordt onder vergaderingen en zakelijke besprekingen.

 

Is koffie gezond?

Er is nogal wat discussie gaande over of koffie nu gezond is of niet. Vele wetenschappers hebben zich met dit vraagstuk beziggehouden en doen dit heden ten dage nog steeds. Er komen echter steeds weer andere conclusies uit. In grote lijnen komt het op het volgende neer: koffie is gezond, maar wel met mate. De warme drank onttrekt namelijk vocht aan het lichaam, waardoor het lichaam uitdroogt. Mensen die veel koffie drinken zullen dus ook veel water moeten drinken om het vochtgehalte in het lichaam op peil te houden. Daarnaast doet koffie een zwaar beroep op de lever, omdat er veel stoffen inzitten die het lichaam niet nodig heeft. Deze moeten dus afgebroken worden en omgezet worden in afvalstoffen. Het schrijnt dat koffie ook een negatieve invloed heeft op het verouderingsproces van het lichaam. Hier wordt echter nog steeds onderzoek naar gedaan. Als koffie met mate gedronken wordt vallen de negatieve effecten echter heel erg mee. Twee of drie kopjes koffie per dag kan bijna geen kwaad, als er de rest van de dag ook andere dranken zoals water of thee gedronken worden.

Koffie heeft echter ook zeer positieve effecten. Zo is de drank goed voor hart en bloedvaten, mits er niet te veel van gedronken wordt. Het hart wordt er namelijk steviger van, wat waar een positief effect heeft op de bloeddruk. Als er teveel koffie gedronken wordt zal de bloeddruk echter hard stijgen, wat weer een averechts effect heeft. Daarnaast is aangetoond dat twee tot drie koppen per dag de kans op verschillende vormen van kanker verkleint, evenals de kans op Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Als u slechts enkele kopjes koffie per dag drinkt is er dus helemaal niets aan de hand en bent u zelfs gezond bezig!